Iš vakaro buvome suplanavę pietų važiuoti į Marijampolę, bet kitą dieną iš Kauno kažkodėl pajudėjome link Anykščių. Štai tokie tie Katinai – nenuspėjami ir neprognozuojami.

 Tą dieną oras nelepino ir Anykščiuose. Vos spėjome įsitaisyti lauko terasoje po skėčiu, iškart pradėjo lyti. Vartyti meniu lietus netrukdė. Vienintelis, kam jis trukdė, tai ilgiau pasigrožėti užtvanka, ant kurios įrengtas restoranas „BasiBasi“.

Gražu ir jauku ne tik terasoje, bet ir restorano viduje.
Meniu – minimalistinis, jį studijuodamas susidariau nuomonę, kad jis labiau orientuotas į vakarinius kokteilių vakarėlius skambant trankiai muzikai.
Bet užrašas ant pastato sienos – „Maistas + Kultūra“ bei peržiūrėti keli įrašai jų „Facebook“ puslapyje nuramina ir leidžia susidaryti nuomonę, kad maistas yra svarbesnis elementas klientams privilioti nei taurieji gėrimai.
Pradėkime nuo gėrimų. Jiems mūsų vizito metu atstovavo stalo vanduo, kitaip tariant, – vanduo iš čiaupo, į kurį dėl grožio ir minimalaus poskonio įmetamos kelios skiltelės citrusinių vaisių.

Noriu paprašyti mus aptarnavusio padavėjo, kuris vietoje negazuoto vandens man pasiūlė rinktis šį stalo vandenį, kad ateityje informuotų klientus, jog už jį reikia susimokėti. Aš asmeniškai mieliau sumokėsiu kelis eurus už vandenį, įpiltą iš buteliuko, kurį prie mūsų stalo ir atidarysite, o ne už vandenį, kurį prie baro iš čiaupo pilsto barmenas. Toks verslo modelis, kai už vandenį iš krano iš pietaujančių imami pinigai, man labiau panašus į ubagavimą arba, kaip sakau, kapeikinėjimąsi.
Pirmasis mūsų stalą pasiekė braškių šerbetas. Tai, kad šerbetas patiekiamas kamuoliuko pavidalu, manęs nenustebino, nes panašiai patiektų desertų teko matyti kituose restoranuose, bet ten toks mažytis šerbeto rutuliukas tik lydėdavo pagrindinį desertą. Pavyzdžiui, panašus šerbeto kamuoliukas puikiai pagardino mango desertą, nesenai valgytą viename restorane.

Nepagalvokite, kad noriu prisikabinti prie šerbeto dydžio. Patikėkite manim – įveikti net ir tokį mažylį buvo sunku, nes saldumas buvo nepakeliamas net ir Katinienei, kuri šiaip jau neabejinga saldiems desertams.
Tragiškiausias šiame deserte buvo saulėgrąžų ir moliūgo sėklomis nuklotas desertinės dugnas. Jei tos sėklos būtų pakepintos, pretenzijų joms gal ir nebūtų, nors, mano nuomone, netinka net skrudintos. Bet mums skanaujant sėklos buvo tokio skonio, jog atrodė tarsi ką tik ištrauktos iš kokio babos stiklainio, kuriame stovėdamos jos „priduso“. O tas „pridusęs“ skonis ir kvapas, bendradarbiaudami su nežmonišku saldumu, nužudė šerbetą.

Vienintelis, kas džiugino akį, – tai šerbeto pateikimo idėja. Išties gražu.
Gražiu pateikimu galėjo pasigirti ir atneštas „Fisch&Chips“. Aš vis galvoju – kodėl patiekalų pavadinimai Lietuvoje rašomi angliškai? Tuo labiau, kad lietuviškai tai skamba labai gražiai – „Žuvis ir skrudintos bulvytės“. Tai kaip tai suprasti? Gal po anglišku pavadinimu lengviau paslėpti tai, jog nesugebi šio patiekalo pagaminti? Ar kaip?

Plika akimi matosi, kad žuvis perkepta. O tas, kuris dėliojo šią gražią kompoziciją, apsimetė, kad to nemato? Daug klausimų, ir kol kas aš sunkiai randu atsakymus į juos.
Vos Katinienė prisilietė šakute, nuo žuvies gabalais ėmė kristi paniruotė. Ir jau nebe minkšta, o tapusi riebiais sukepusiais traškučiais. Šalia padėtas mažas tarsi siuvėjos antpirštis majonezo indelis nepagerino žuvies skonio. Po žuvimi besislepianti žirnelių masė nuotaikos taip pat nepakėlė.

Jei Katinienei patiektas patiekalas galėjo bent pasigirti gražesniu pateikimu, tai man atneštas sumuštinis su plėšyta kiauliena net to nesiekė.
Jei tą sumuštinį būtų sutepęs koks nors elektrikas, į šį barą užsukęs pakeist kelių lempučių, aš prie sumuštinio nesikabinėčiau. Nes puikiai suprasčiau: žmogus greičiausiai užsiėmė savivale ir ką rado – tą į sumuštinį ir sudėjo.

Bet juokas juokais: šio sumuštinio kaina – 6,50 euro. Ir jis pasigirti galėjo tik tuo, kad ant duonos užteptas šaukštas plėšytos kiaulienos.
Negi nesugalvojat aptepti sprangaus sumuštinio bent kokiu padažu? Net ir tai, kad tądien buvau be pusryčių, man nepadėjo – sugebėjau suvalgyti tik ketvirtadalį sumuštinio. Negelbėjo net stalo vanduo.

Kartą teko valgyti sumuštinį degalinėje. Jis man pasirodė daug įdomesnis nei man patiekė „Basi Basi“. Tad turėdamas laiko virtuvės šefas tegu nusiperka kelis sumuštinius degalinėje ir juos su kolegomis išanalizuoja – atras daug įdomesnių skonių nei ši nesąmonė, kurią man patiekėte. Plėšyta kiauliena skamba viliojančiai, bet tik ne tarp dviejų sausų duonos riekių.

Savo pretenzijas išsakiau padavėjui, tačiau man pasirodė, kad nelabai suprato arba prie panašių replikų pripratęs, nes jo veide nuostabos neišvydome.

Visas viltis sudėjome į kitus patiekalus: šamo ir antienos kepsnius. Gaila, bet po pirmųjų kąsnių šios viltys subyrėjo lyg smėlio pilys…

Tam, kaip buvo iškepta antiena, neturiu jokių priekaištų – pjūvyje puikiai matėsi raudonas vidinis atspalvis. Taip, aš mėgstu ne iki galo iškeptą antieną. Be to, ir padavėjas pasiteiravo, ar tiks vidutiniškai iškeptas antienos kepsnys.

Žinoma man taip tinka, bet visa kita man netinka. Ši paukštiena – nemačiusi jokių prieskonių, net ir druskos.

Norėdamas pagyvinti skonį bandžiau gabaliuką jos panardinti padažą, supiltą į keptą grybo kepurę. Kas buvo naudota padažui rausvai nuspalvinti, aš nepasakysiu, nes padaže dominuojantis actas nustebino ir Katinienę, kuri niekaip neįminė jo sudėties. Taip ir likome nesupratę: koks to marmalo tikslas? Sugadinti tik grybą ar pakenkti visam patiekalui?

Nuotraukoje matydami petražolės šakelę, kuri užgožia kone visą lėkštės turinį, puikiai suvoksite, kokio dydžio šis patiekalas. Suprantu, kad kuriant restorano meniu nebuvo tikslo prikrauti lėkščių ir tuo nustebinti mėgstančius pavalgyti sočiai, bet tiekiant mažus patiekalus reikia sugebėti nustebinti poskoniais gurmanus. Garnyrui patiekti du smidrai – tai lyg miegančios meškos žiemos atgarsiai vasarą.

Tokiais atvejais prisimenu Gordono Ramzio laidas, kai jis, paskanavęs patiekalo, pasikviečia virėją ir pasiūlo jam to paties paragauti. Būtų smagu pažiūrėti, kaip išsikreipia virtuvės šefo veidas atsikandus acte plaukiančio grybo. Spėju, tądien gaminęs šį padažą jo nevirė valandą ant mažos ugnies, kad išgaruotų actas, o virdamos spanguolės su cukrumi sudarytų tirštą masę. Jis tiesiog įvožė krakmolo padažui sutirštinti, o apie neišgarintą actą pamiršo. Tokie spėliojimai gimė skanaujant tą keistą padažą.

Aš tai aš – aš jau įpratęs prie panašių nesąmonių, kurias nuolat patiriu ieškodamas naujų vietų. Sunku kol kas prie to pripratinti Katinienę. Net apsipykom po šio vizito. Pareiškė, kad jai tie mano eksperimentai jau baigia įgristi – ir reikėjo taip toli trenktis, kad tokių nesąmonių pavalgyt? Tai po to teko reabilituotis ir nusivesti ją į puikią vietą, kur taip skaniai pavalgėm, kad likom sužavėti. Bet apie tai – kitame įraše.

Grįžtame į Anykščius. Katinienės frazė „šamas – grynas muilas“, buvo lyg ženklas, kad šiandien nepavyks pakilti nuo stalo su geromis emocijomis. Žuvis, kuri jau pati savaime yra riebi, buvo sausoka, be jokio prieskonio. Gal kažkokių poskonių jai turėjo suteikti juodieji lęšiai ar bulvių košė? Nežinau.

Dabar žvelgdamas į gražias patiekalų nuotraukas spėlioju: ar žmogus, kuris sudarė tą meniu, dingo, o besikeičiantis virtuvės kolektyvas laikui bėgant jį pakoregavo pagal save, tad su pirmine idėja juos tesieja tik išvaizda? O gal virtuvės šefas tebedirba, tik tądien buvo be nuotaikos?

Ar būdamas klientas aš privalau apie tai spėlioti? Tikrai ne. Jei 50€ už panašų maistą mes būtume išleidę Palangoje, aš dar bandyčiau tai nurašyti dideliam klientų srautui ir pateisinti išleistą sumą pajūryje dominuojančioms kainoms. Bet nepamirškime – mes Anykščiuose.

Negi aš susimokėjau už tai, kad galėjau stebėti užtvanką sėdėdamas prie stalelio?

Prisikabinau prie mažų porcijų, nes jei mažomis porcijomis jūs bandote „vaidinti“ restoraną, tai skanaudamas jūsų patiekalus aš turiu atrasti kažką naujo, kažkokius naujus derinius. O jei maistas be skonio, tai nesivarginkit ir būkit paprastesni – kraukite morkų, burokėlių salotų, kopūstų ir bulvių košės pusę lėkštės. Tada klientas bent prikimš skrandį ir nebekolios jūsų beskonės žuvies ar paukštienos.

Reziumuojame. Už interjerą ir gražią vietą prie užtvankos – 1 balas. Dar vienas balas – padavėjui už profesionalų darbą. Tad viso – 2/5. Tiesa, padavėjas vietoje 7€ arbatos gavo tik 2€. Už nepaliktus likusius jam lieka padėkoti virtuvės darbuotojams.

Jei neklystu, šis restoranas priklauso dainininkei Jazzu. Kažkada nugirdęs, kad bankrutavo Katlerio kebabinė, pasakiau: jis puikus komikas, tad turi daryti tai, ką moka geriausiai. Gaila, bet panašiai turiu palinkėti ir Jazzu: jūs gera dainininkė, tad nenustokite dainavusi, o restoranų verslą palikit tai išmanantiems. O kol sutvarkysite virtuvę, nesiskelbkit, jog esate restoranas su ilgai kurta ir išgyventa erdve, kurioje susitinka skanus maistas ir kultūra. Kultūros nemačiau, gal ji slėpėsi kur viduje, bet su maistu susipažinau.

Nežinau, kokia pavadinimo „BasiBasi“ idėja, bet po apsilankymo Jums leidus aš jus vadinsiu „Bėda bėda“.

Riebuskatinas.lt informacija

Palikite komentarą

Sąlygos ir terminai.
  • Jolanta Kaušpėdaitė

    Nuoroda

    Buvau ir pernai 2 ar 3 kartus ir su svečiais... Viskas buvo labai gerai!!! Nesuprantu tokių didelių ir didmiesčio restoranui taikomų reikalavimų???? Žurnalistams pasipuikuoti savo išmanumu ir kritikuoti kasdien dirbančius žmones yra įprasta praktika.
    Jolanta Kaušpėdaitė
    .... Gaila žmonių, kurie dirba. Dirgti, deja sunkiau, nei kritikuoti.

    Prieš savaitę
  • Marija

    Nuoroda

    The person who wrote this article is tasteless,rude and has no clue what good food tastes like,and just wanted to bash the people who work hard in creating the perfect menu and the people who make the dishes come alive.Anyone who takes these people’s opinions seriously needs to check their taste receptors.Have a good day and try to deal with your jealousy,since this restaurant is very successful and will be even more in the future.

    Prieš 2 savaičių
  • Xe

    Nuoroda

    Seijp tai prisipirkite maisto parduotuviai ir sveikiau ir svieziau ir skaniau,nepatingekit pasikabinti,pilna recwptu ir puikus budas laika praleisti,o atvaziavusiems vezkites savo maista

    Prieš 4 savaičių
  • Nnn

    Nuoroda

    Aš tai į tokius restoranus nevaikštau...,man j8s visada liks senasis Paplavokas????

    Prieš mėnesį
  • Jurachas

    Nuoroda

    kad ten nuolat keičias darbuotojai, tai kažkaip nestebina šitas straipsnis.

    Prieš mėnesį
  • Vemalai

    Nuoroda

    Kokia dainininke toks ir maistas. Vemalai

    Prieš mėnesį
  • Sandra

    atsakymas į: Vemalai Nuoroda

    Na iš šio tavo komentaro galima suprasti kad kai kurie zmonės tiesiog neturi skonio ir pagarbos sau nei kitiems,arba tam kuris parašė šį komentara yra 12metu,pagal kultūringumo stoka.:)

    Prieš 2 savaičių
  • Juozas R.

    Nuoroda

    Tokia padėtis atsiranda tada, kai įmonės savininkai nori greitų pinigų. Tačiau sėkmingi ir gerbiami verslininkai yra tie, kurie nuoširdžiai rūpinasi klientais ir vertina savo darbuotojus.

    Prieš mėnesį
  • Svarstykles

    atsakymas į: Juozas R. Nuoroda

    Tai konstaduodamas patvirtinate, kad ir daugumoje savivaldybės valdomų įmonių ir įstaigų padėtis netenkina vartotojų dėl savininkų noro greitiems pinigams pasidaryti.
    Turime aiškius pavyzdžius ir su Kalitos kalno slidinėjimo padlaugomis ir su mieste esančių lankytinų vietų apmokestinimu, pinigus lupant net ir iš vaikų, moksleivių, kuriems pažinimas tai žinių šaltinis ugdant pilietinę visuomenę.

    Prieš mėnesį
  • Chi chi

    atsakymas į: Svarstykles Nuoroda

    Komentare kažkas kažkaip kažkodėl nelogiškai supynė.

    Prieš mėnesį
  • Anykščiuose

    atsakymas į: Chi chi Nuoroda

    pagal Juozą tai ir savivaldybė nori tik greitų pinigų iš gyventojų per savo pavaldžias įmones. Faktai kalba už save, kad ir KIK-o paslaugos netenkina paslaugų gavėjų ir TVIC-o ir bibliotekos "Dvarelio" ir ligoninės...

    Prieš mėnesį
  • Aha

    atsakymas į: Anykščiuose Nuoroda

    jeigu netenkina, reikia gerinti paslaugų kokybę. Kokybės ir kainos santykis turi būti optimalus.

    Prieš mėnesį
  • Ats.

    atsakymas į: Aha Nuoroda

    Kokiomis priemonėmis galima gerinti paslaugų kokybę ? Jeigu čia prasideda politika, kuri garsiai pradeda išvedžioti, kad kokybiškos paslaugos tai prabangos reikalas ir tam būtina kelti kainas, kitaip visai neapsimoka teikti net ir viešųjų paslaugų, kurios numatytos įstaigų veiklos nuostatuose. Valdantieji politikai savivaldybėje niekuo nesiskiria nuo tokių verslininkų, kurie iš pramogų verslo pinigų įsteigia restoraną, o tent teikia užkandinės paslaugas už resorano lygio kainas.

    Prieš mėnesį
  • O aš

    Nuoroda

    Manau, kad iš vienos pusės gerai, kad kritikuojama. Taip augama bendrąja prasme. Bet. Anykštėnai sugeba pademonstruoti nemeilę išskirtinai geriems dalykams, o šūdas taip ir praplaukia. Nematyti tikro šūdo, o bliauti ant miestą keliančių dalykų........Jazzu Anykščiuose. Restoranas ant vandens. Gal ir yra kažko ar pasitaiko. Bet gerai atrodo interjeras, indai. Maisto kokybė nebloga.

    Prieš mėnesį
  • tevas

    atsakymas į: O aš Nuoroda

    sakydavo-jei atrodo-reikia zegnotis....taigi cia apie maisto kokybe aprase pakankamai isvaizdziai....

    Prieš mėnesį
  • Taigis kaip gis

    Nuoroda

    Su tokia reputacija t ilgai bus basi basi ...

    Prieš mėnesį
  • Ekologija

    Nuoroda

    Pirmiausia,tokiam žinomam,aukštos klasės restoranui reikėtų pakeisti asbestinį, karvelių apdergtą šiferį

    Prieš mėnesį
  • Nu jo

    Nuoroda

    Kai kiekvieną knaipę pavadini restoranu,tai nuo to maistas nepagerėja. Jeigu savininkė žinoma daininikė,taip pat maisto kokybė nepagerėja. Reikia gero virtuvės šefo,kuris už minimumą nedirba.

    Prieš mėnesį
  • Da

    Nuoroda

    Tesiog kaimo lygis padarytas ..ten geriau sfingeriu vakarėlius rengtu

    Prieš mėnesį
  • Bangele

    Nuoroda

    Vieta išskirtine ir t tik pačioj pradžioj ,atsidaręs restoranas buvo normalus ,ir maistas ir kainos ir aptarnavimas .,bet keičiantis šeimininkams nukrito ir restoranėllio lygis ,o gaila .Jei nėr geros vestuves ,jokios dainininkes nepades užsitarnauti gerų atsiliepimų . Ne kaimiečiai gyvena ,kad galėtų makaronus kabint .Ir ,liksit ilgai basi basi ..tikrai tinka pavadinimas.

    Prieš mėnesį
  • Teisingai

    Nuoroda

    Perdaug tuščios reklamos buvo ir nieko gero ten nėr ,nei pavalgyt nei uźkąst .Buvom kartą,atnešė kažkokios birzgalo kavos o kaina kaip didmiestyje .Reikia nusileist ant žemės tai giedorelei .

    Prieš mėnesį
  • manau

    Nuoroda

    ir manysiu,kad čia kažkas ne taip.Ėjo liaudis ir eis gera vieta,o konkurentams pavydas ir ne kitaip. Jeigu norima pavalgyti tai eikite į vyno gamyklos valgykla bus paprasta ir skanu.. Nebuvau,bet girdisi,kad ten viskas gerai. su Basi basi., jeigu norisi prisikabinti visad galima rasti prie ko.

    Prieš mėnesį
  • cha cha

    Nuoroda

    nu ką, puiki reklamiukė urodams kiaunėms ir kitai Jadzės faunai...

    Prieš mėnesį
  • Na

    Nuoroda

    Gi pagaliau kazkas isdryso aprasyti, apie sia rusio tipo uzeiga. Nebuvau nei karto ir nesiruosiu eiti is principo, nes jokios kulturos ir pagarbos zmogui, apart grazaus balso.

    Prieš mėnesį
  • zombis

    Nuoroda

    kaškodėl,man atrodo, jog tie katinai ieško kur tik prisikabinti,ir jiems niekada, niekus nebuvo, nėra ir nebus gerai.

    Prieš mėnesį
  • pritariu - persivalgiusio katino išpažinties stilius tikrai BĖDA GĖDA... :)

    Prieš mėnesį
  • Julija

    Nuoroda

    Etnobaras buvo geriau

    Prieš mėnesį
  • Jo

    Nuoroda

    Lizinginiai tik lankosi

    Prieš mėnesį
  • Fu

    Nuoroda

    Paplavas paplavas ten.

    Prieš mėnesį
  • Paplavas

    Nuoroda

    Visais laikais buvo šūdinas maistas,ar "Basi,basi" ar Bangelė.

    Prieš mėnesį
  • Bedarbis

    Nuoroda

    Aš į tokius restoranus neinu, gal utelėm apsimokėsiu? Baisiai brangu viskas, porcijos mažos. Valgiai visokie prigalvoti, poniški, užsienietiški. Man geriau lietuviškas bulves su rugštum pienu.

    Prieš mėnesį
  • Š

    atsakymas į: Bedarbis Nuoroda

    Niekas į restoranus neina prisiėsti. Restoranas mėgautis maistu ir bendrauti.

    Prieš mėnesį
  • ona

    Nuoroda

    Niekam tikusi dainininkė, niekam tikęs ir baras. Ką gerai moka Jazzu ,- tai keiktis. nevala ir tiek.

    Prieš mėnesį
  • Kolonija

    Nuoroda

    Vergai per daug mandrus dabar ??

    Prieš mėnesį
  • Gulago ablomui

    atsakymas į: Kolonija Nuoroda

    Tavo tautiečiai rytų pederacijoj už 50 eurų pravalgo per tris mėnesius, kai lietuviui normalu išleisti per kartą restorane.

    Prieš mėnesį
  • Zenia

    Nuoroda

    Kas čia per katinai? Maisto ekspertai

    Prieš mėnesį